Sa Jaia COREMA ja torna a ser aquí!!!

Just passat el carnaval, totes les escoles rebem la visita tan esperada de la JAIA COREMA. Pels qui no la conegueu, es tracta d’una dona molt velleta que té set cames. Sol anar vestida com una pagesa antiga mallorquina, amb unes faldilles molt amples i a una mà sol dur un bacallà i a l’altra unes graelles. A vegades en comptes de les graelles du un cistell amb verdura.

Antigament, la jaia era present a moltes de cases, sobretot allà on hi havia infants, penjava a la cuina o al menjador i servia com a calendari per recordar quantes setmanes quedaven d’austeritat. Després de les disbauxes i excessos del període de Carnestoltes, l’església imposava quaranta dies de dejuni i abstinència durant els quals no es podia menjar carn, s’havia de menjar poquet i només plats senzills i no es podien fer festes ni celebracions. La jaia Corema era el personatge popular que s’havia barallat amb el rei Carnestoltes i havia guanyat, de manera que donava pas al restabliment de l’ordre. Els diumenges, es tallava una cama de la jaia i quedaven visibles les cames restants que simbolitzaven les setmanes que quedaven de quaresma.

Curiosament la jaia Corema va desaparèixer de les cases però no de les escoles.

I com marca la tradició, cada semana ens visita i ens deixa una sorpresa. Si aquesta ens agrada, li tallam una cama perquè pugui caminar un poc més bé.

Aquestes són les 7 visites que ens ha fet i les sorpreses que ens ha deixat:

1a SETMANA: Paper per fer la nostra pròpia jaia.

2a SETMANA: La jaia sap que demanàvem pales pel pati dels “primitius” i ens ha duit unes de molt xules!!!

3a SETMANA: Una confitera! i també ens ha duit una botella amb aigua i sucre… Sembla que si la regam amb aquesta aigua, el darrer dia de classe abans ens farà confits!!!

4a SETMANA: Ingrediets per fer un súper PA AMB OLI!

5a SETMANA: Mongetes per sembrar i observar el seu creixement

6a SETMANA: Un conte per sa classe

7a SETMANA: Sa jaia ens recorda a la carta que hem trobat a primera hora que si hem regat bé sa confitera en tornar de sa platja trobarem… CONFITS!!!