Sa Jaia COREMA ja torna a ser aquí!!!

Just passat el carnaval, totes les escoles rebem la visita tan esperada de la JAIA COREMA. Pels qui no la conegueu, es tracta d’una dona molt velleta que té set cames. Sol anar vestida com una pagesa antiga mallorquina, amb unes faldilles molt amples i a una mà sol dur un bacallà i a l’altra unes graelles. A vegades en comptes de les graelles du un cistell amb verdura.

Antigament, la jaia era present a moltes de cases, sobretot allà on hi havia infants, penjava a la cuina o al menjador i servia com a calendari per recordar quantes setmanes quedaven d’austeritat. Després de les disbauxes i excessos del període de Carnestoltes, l’església imposava quaranta dies de dejuni i abstinència durant els quals no es podia menjar carn, s’havia de menjar poquet i només plats senzills i no es podien fer festes ni celebracions. La jaia Corema era el personatge popular que s’havia barallat amb el rei Carnestoltes i havia guanyat, de manera que donava pas al restabliment de l’ordre. Els diumenges, es tallava una cama de la jaia i quedaven visibles les cames restants que simbolitzaven les setmanes que quedaven de quaresma.

Curiosament la jaia Corema va desaparèixer de les cases però no de les escoles.

I com marca la tradició, cada semana ens visita i ens deixa una sorpresa. Si aquesta ens agrada, li tallam una cama perquè pugui caminar un poc més bé.

Aquestes són les 7 visites que ens ha fet i les sorpreses que ens ha deixat:

1a SETMANA: Paper per fer la nostra pròpia jaia.

2a SETMANA: La jaia sap que demanàvem pales pel pati dels “primitius” i ens ha duit unes de molt xules!!!

3a SETMANA: Una confitera! i també ens ha duit una botella amb aigua i sucre… Sembla que si la regam amb aquesta aigua, el darrer dia de classe abans ens farà confits!!!

4a SETMANA: Ingrediets per fer un súper PA AMB OLI!

5a SETMANA: Mongetes per sembrar i observar el seu creixement

6a SETMANA: Un conte per sa classe

7a SETMANA: Sa jaia ens recorda a la carta que hem trobat a primera hora que si hem regat bé sa confitera en tornar de sa platja trobarem… CONFITS!!!

…avui hi ha PSICO? …avui hi ha PSICO!!! (La PSICOMOTRICITAT)

Treballar la  psicomotricitat  a l’Educació Infantil és clau per al desenvolupament motriu, cognitiu, comunicatiu i afectiu dels infants. De fet, els nins creixen, juguen i aprenen principalment a través del moviment i de la relació amb els altres.

En aquestes sessions es deixa que els infants desenvolupin el seu joc espontani, sense donar consignes precises. La sala es prepara de tal manera que el material i l’espai ens permeten treballar entre d’altres:

  • El cos, l’esquema corporal
  • El moviment (tonicitat, control postural, equilibri)
  • La percepció del temps  i de l’espai.

A mesura que transcorr la sessió es donen diferents tipus de jocs, com és el cas del joc simbòlic, el qual es podria considerar com una fase dintre del joc motriu espontani. Són propis els jocs de destruir; d’amagar-se; d’omplir, buidar, separar, unir… També es donen els jocs d’identificació en els quals els infants es donen uns rols i unes accions.

Aquest curs, com no és possible disposar de l’espai del poliesportiu per fer el nombre de sessions que fèiem altres cursos, en ocasions també a l’aula i sobre tot  al pati, treballam alguns exercicis de coordinació.